Supercompensatie. Wat is het en waarom is het belangrijk?

Wanneer je begint met fitness, is het goed om voor jezelf een doel te stellen. Maar of je nou een aantal kilo’s wil afvallen, wil aankomen, een bepaald gewicht wil kunnen tillen of een afstand wil kunnen rennen: je voeding zal altijd minstens net zo belangrijk zijn als je beweging. Om te bepalen hoeveel je moet eten per dag om je doel te bereiken, kun je je caloriebehoefte berekenen. Voor veel mensen klinkt dit nogal overdreven en als iets wat enkel de echt fanatieke sporters doen. Niets is echter minder waar. Wanneer je namelijk onbewust boven of onder je behoefte zit, kan je sporten tot je een ons weegt, maar zal je je doelen waarschijnlijk nooit gaan halen.

Wat is caloriebehoefte?
Feitelijk betekent het berekenen van je caloriebehoefte dat je gaat bekijken hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het aantal calorieën dat meestal uit deze berekeningen komt, is het aantal dat je nodig hebt om op gewicht te blijven. Dit noemen we ook wel ‘onderhoud’. Op basis van je doel ga je hier meer, of minder van maken. Dit noemen we ook wel ‘bulken’ en ‘cutten’. Hierover volgt verderop in dit artikel meer.

Supercompensatie: Waarom rust net zo belangrijk is als trainen
Trainen is belangrijk. Dat zal voor de meeste mensen geen geheim meer zijn. Wil je namelijk meer spiermassa, sneller worden, afvallen of goed worden in een bepaalde sport, dan heb je te maken met supercompensatie en zit er niks anders op: trainen, trainen, trainen!

Toch is er een belangrijk onderdeel van trainen en progressie waar veel mensen (liever) niet bij stil staan: Rust. Zonder goede rust kun je namelijk niet beter worden, hoe hard je ook traint.Maar hoe komt dit eigenlijk? Waarom zou je niet door kunnen trainen? En hoe weet ik wanneer ik goed genoeg ben uitgerust? Deze vragen zullen we beantwoorden in dit artikel over supercompensatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *